Gladmat

Matfestivaler arrangeres flere steder rundt landet vårt. Noen har fokus på enkelte råvarer, andre har fokus på lokale produsenter og så er det Gladmat i Stavanger som er den største matfestivalen vi har i Norge. Men selv om Gladmat tilbyr den største variasjon innen mat, så er det et par andre steder som er verdt et besøk. Den ene er Matfestivalen i Numedal. Her er det primært lokale aktører som deltar og du kan prøve deg som pølsemaker eller delta i kappmelking.

Andre matfestivaler

Bacalaofestivalen – finner sted i Brevik og har eksistert i mer enn 20 år. Hver gang har de mer enn 17 000 besøkende som kommer for å smake på bacalao. Denne klassiske fiskeretten fra Spania og Portugal er også veldig populær i Norge og her er det mulig å smake mange ulike utgaver av bacalao. Festivalen finner sted i midten av juli hvert år.

Trøndersk Matfestival – er en av de største matfestivalene her hjemme med sine mer enn 135 utstillere og 200 000 besøkende. Du finner den i Trondheim og festivalen konsentrerer seg primært om lokale råvarer fra Trøndelag. Her er masse aktiviteter for barn og festivalen finner sted i begynnelsen av august hvert år samtidig som bryggerifestivalen.

Matstreif – hører også til blant de største matfestivalene i Norge. Den har ikke eksistert i så mange år, men har på kort tid oppnådd stor popularitet blant folk i hovedstaden, noe de ca. 230 000 besøkende også viser. Festivalen finner sted i slutten av september ved Rådhusplassen og Kontraskjæret og her viser mange lokale produsenter frem produktene sine samtidig som årets produsent av lokalmat blir kåret og Norges beste honning blir premiert.

Den største festivalen

Gladmat er den største matfestivalen i Norge og faktisk den største i hele Skandinavia. Den første festival fant sted i 1998 og ble umiddelbart en suksess. Meningen med festivalen var å formidle alt den nydelige maten som regionen kan tilby til folk flest. På den måten kunne produsenter og restauranter i fellesskap vise frem en lang rekke produkter og de besøkende kunne smake på dem og bli bedre kjent med de gode råvarer som finnes i Rogaland. Siden har festivalen vokst seg stor og er i dag et arrangement som går over fire dager og med mer enn 250 000 besøkende. En matfestival som har utviklet seg til et av sommerens høydepunkter i Stavanger.

På programmet står blant annet utdeling av Matkulturprisen. Denne prisen blir delt ut til en rogalending som har jobbet aktivt for den lokale matkultur.  Årets gladmatbok blir også lansert på åpningsdagen og da er det fritt frem å velge blant utallige matopplevelser. Langt over 100 utstillere vil være tilstede, noen store og andre små, men en blanding av restauranter og produsenter av lokal mat. Det er mulig å smake på mange smaksprøver og de fleste stands tilbyr gladmat retter som kan kjøpes for et mindre beløp. På den måten kan man stille sulten underveis og få smakt på masse snadder i løpet av dagene. Arrangementet fortsetter på kveldstid hvor det serveres en utvalgt meny og underholdning ved siden av som kan kjøpes til en fast pris. Alle de fire dagene er det også flere små arrangementer for barn og voksne, alt fra kurs til kokkeshow på den store scenen eller demonstrasjoner utført av kjente kokke.

Privacy Policy