Kjente personer fra Stavanger

Som i mange andre større byer, så er det flere kjente personer som stammer fra Stavanger. Folk som er fra denne byen omtales gjerne som Siddiser, et ord eller uttrykk som ble tatt i bruk engang på 1950-tallet. Presis hvor dette ordet kommer fra er det ikke noen som vet, men flere kjente borgere fra Stavanger mener order har opphav i det engelske ordet «citizen». Blant disse finner vi Reidar Frafjord, Arne Kvitrud og Erling Sømme Kielland. Andre mener at ordet kan komme fra «iddis» som var en merkelapp på en kjent hermetikkboks fra Stavanger.

Mange kjendiser

Alexander Kielland er en av de kjente personer som kommer fra Stavanger og kan kalles en ekte siddis. Han var forfatter, amtmann og var også borgermester i Stavanger en årrekke, men når vi ser på kjente borgere innen erverv så er det formentlig Christian Bjelland som fremstår som den mest kjente. Han flyttet til Stavanger som 10-åring sammen med familien sin og ble siden kjøpmann, skipsreder og slo seg stort opp innen hermetikk i Stavanger og Norge og ble en av de største på markedet inntil sin død i 1927. Han grunnla Chr. Bjelland & Co A/S, som raskt ble en av verdens største hermetikkprodusenter og ble kalt for «hermetikk-kongen». Han ble utnevnt til Ridder 1. Klasse av Kgl. Norske St. Olavs Orden i 1907 som takk for hans store innsats i Norge. Etter hans bortgang fortsatte driften og produksjonen av hermetikk i Stavanger og dette varte ved inntil 1983 hvor den daværende eier, Norway Foods Ltd, bestemte seg for å legge ned.

Kjente sportsfolk fra Stavanger

I Stavanger har de også et par sportsfolk som de kan være veldig stolte over. En av dem er Reidar Kvammen som ble født i 1914 i Stavanger og døde i 1998 i samme by. Ingen tvil om at Reidar var innbegrepet av en ekte siddis og han bodde her hele livet sitt. Hele sin fotballkarriere hadde han også i Viking og den dag i dag er han fortsatt den spiller som har scoret flest mål for Viking med sine 202 mål. Det ble også til 51 landskamper for Norge og han var blant annet en del av laget som tok bronse under OL i Berlin i 1936. At han hadde en veldig flink fotballspiller er det ingen som tvilte på og dette viste seg blant annet ved at han debuterte på landslaget allerede som 16-åring. Men også nålevende, kjente sportsfolk kan kalle seg for siddiser og en av dem er syklisten Alexander Kristoff, som i dag hører til blant de mestvinnende norske syklister.

Skuespillere og artister

Når vi snakker om kjendiser så er det lett å tenke på skuespillere og artister, og flere av de mest kjente kommer fra Stavanger, blant annet Mia Gundersen, Kristoffer Joner og Kristian Valen. Alle tre har vært med på å sette Stavanger på kartet over kjente, norske personer og har vært kjente ansikt innen norsk underholdning gjennom mange år. Mia Gundersen, som er den eldste, har deltatt i den norske Melodi Grand Prix tre ganger, en lang rekke teaterforestillinger og de seneste årene har hun avholdt mange konserter samt gitt ut flere album.

Kristoffer Joner er kanskje mest kjent for ulike tv-serier samt norske spillefilmer. Tross sin relativt unge alder på 45 år har han allerede spilt med i mer enn 40 filmer og vunnet flere priser for sine roller, blant annet Amandaprisen som han har vunnet tre ganger. Sist, men ikke minst, finner vi Kristian Valen som også er ekte Stavangergutt. Han begynte sin karriere innen radio og radiosketsjer som ble gitt ut på cd. Siden gikk han over til sceneshow og det er disse han fortsatt er mest kjent for samt Kanal Valen som har blitt vist på TV Norge.

Privacy Policy