Maijazz

Jazz er kjent av mange og kanskje en av få musikksjangre som folk flest har et litt blandet forhold til. Enten elsker man jazz eller også så liker man det ikke i det hele tatt. Jazzmusikken har vært med oss lenge, helt siden slutten av 1800-tallet hvor den begynte sin store utbredelse. Det hele startet i New Orleans og den dag i dag er byen fortsatt regnet som en av de viktigste innen jazzmusikken selv om blues også er dypt forankret i New Orleans og det meste av USA. Jazz er preget av swing med en blanding av vokaler, polyrytmer og improvisasjon. Opprinnelig stammer musikken fra den vestafrikanske kultur og ble siden spredt til de afroamerikanske musikktradisjoner, inkludert blues og ragtime, samt europeisk militærbandsmusikk.

Egen festival i Stavanger

Stavanger har mange ulike musikkfestivaler og Maijazz er en av dem. Festivalen har allerede hatt 25 års jubileum og ble arrangert første gang i 1989. Etter en utfordrende start med sviktende besøk har den nå vokst seg stor og sterk og regnes som en av de største kulturarrangementer i regionen. Fra begynnelsen har festivalen hatt god støtte fra frivillige, politikere, lokale sponsorer samt et godt samarbeid med mange dyktige musikere som alle brenner for jazz. I dag regnes festivalen som en av de ledende i Norge og er med til å bidra med musikkglede til Stavanger.

Opp gjennom tiden har mange kjente og mindre kjente artister vært på programmet. Noen av dem som tidligere har deltatt og spilt jazzmusikk til stor glede for de mange konsertgjester er Jan Garbarek, Pat Metheney Group, Joe Zawinul og ikke minst Youssou N’dour for å nevne et par stykker. Noen av de kommende artister skal finnes blant navn som Donny McClasin, Moon Houch og Nils Petter Molvær Group.

Kjente artister

En av de mer kjente artistene til den kommende festivalen er Donny McCaslin. Han spiller saksofon, komponerer musikk og har blant annet vunnet en Grammy for musikken sin. Tidligere spilte han sammen med David Bowie og det var også her han fikk sitt gjennombrudd. Etter hvert har han spilt i mer enn 25 år, en lang karriere fylt med meritter innen funk, rock, hip-hop og selvsagt jazz. Han har gitt ut 12 album, det seneste i 2016 som heter «Beyond Now».

Moon Hooch fra Brooklyn er en annen av de mer kjente artistene som besøker Stavanger ved neste festival. Bandet begynte sin karriere med å spille på undergrunnsstasjonene i New York og det tok ikke lang tid før de ble oppdaget. I dag reiser de verden rundt og spiller i stedet for rundt i New Yorks undergrunn. Musikken de spiller er en blanding av akustisk og elektronisk jazz og for å få til dette bruker de blant annet trommer og to saksofoner.

Sist, men ikke minst har de ved neste festival et norsk innslag i Nils Petter Molvær. Han er en av Norges mest respekterte jazzmusikere og veldig populær innen jazzkretser. Han skriver musikken selv, komponere og er en fremragende trompetist. Mange vil kalle musikken hans for levende og forførende, en helt egen stil som er en blanding av elektronikk og moderne samtidsmusikk.

Privacy Policy