Om Stavanger

Denne byen i den sørlige delen av Norge er den fjerde største etter Oslo, Bergen og Trondheim med sine 130 000 innbyggere. Men regner vi med Sandnes, som nesten har vokst sammen med Stavanger, så rykker byen opp på en tredje plass. Stavanger ble offisielt grunnlagt i 1125, samme år som Stavanger Katedral ble ferdig. Siden den gangen har byen vokst seg til å bli en av Norges viktigste innen oljenæringen og en by med stort fokus på mat, noe som ses på antallet av spisesteder i byen og matfestivalen som avholdes hvert år. En ting som gjør Stavanger litt annerledes i forhold til andre byer på denne størrelsen, er det store antallet med eneboliger i sentrum av byen. Disse er fra 18. og 19. århundre og er i dag beskyttet, da de ansees som en del av byens kulturarv.

Byens historie

Byens historie går mye lengre tilbake enn til grunnleggelsen i 1125. Faktisk mener en rekke historikere at de første bosetninger fant sted for rundt 10 000 år siden da isen ble borte fra siste istid. Siden har det vært spredte bosetninger i området og flere mener at Stavanger og omegn var et økonomisk sentrum allerede i det 9. og 10. århundre, noe som bakkes opp av funn etter slaget ved Hafrsfjorden rundt 872. Byen har siden begynnelsen spilt en viktig rolle i kirkesamfunnet og var en del av kirkens administrasjon mellom det 11. og 13. århundre. Siden ble administrasjonen flyttet til Kristiansand på 1700-tallet.

Ved siden av kirken har også fiskeri vært viktig for Stavanger siden slutten av 1800-tallet og dette holdt seg frem til det 20. århundre hvor oljeindustrien vokste frem for alvor. Etter at oljeselskapene etablerte seg i byen begynte også befolkningsveksten å gå raskt fremover. Dette var også med til å få byens utvikling i gang med etablering av utdanningsinstitusjoner og den største av disse i dag er Universitetet i Stavanger. Med sin store fremgang innen oljeindustrien og sin nærhet til havet har byen generelt alltid hatt lav ledighet og derfor vært populær blant tilflyttere. Dette påvirker selvsagt priser på boliger og derfor er Stavanger ofte på listen over de dyreste byer i verden.

Turisme

Stavanger er et populært turistmål, spesielt om sommeren. Mange ankommer med cruiseskip siden flere og flere selskaper anløper havnen i Stavanger. Ifølge flere statistikker er Stavanger en av de raskest voksende havner i Europa når man ser på havner nord for Middelhavet.  Mer enn 140 cruiseskip anløper byen med mer enn 200 000 passasjerer om bord. De kommer selvsagt for å oppleve selve byen, men også for å få med seg et av de mange kulturarrangementer som finner sted hvert år og nyte godt av den gode maten som blir servert på de mange spisestedene. Stavanger er også byen hvor den tradisjonelle Gladmat Festivalen arrangeres hvert år. Den regnes for å være en av de største matfestivaler i Skandinavia og hvert år deltar et meget stort antall matprodusenter og restauranter på festivalen. Denne finner sted i juli måned og besøkes av rundt 250 000 mennesker de fire dagene som festivalen varer.

Av andre spektakulære opplevelser i området rundt Stavanger som turistene besøker, er der spesielt en som peker seg ut. Det er Preikestolen ved Lysefjorden. Denne massive steinen som henger hele 604 meter over fjorden og går loddrett ned. En fantastisk opplevelse som mange får med seg når de besøker Stavanger.

Privacy Policy