Turistinformasjon

Stavanger er en av Norges største byer med sine 130 000 innbyggere. Byen er kjent som oljehovedstaden i Norge, men den kan tilby så mye mer for sine besøkende. Stavanger er omgitt av storslått natur og her finner du vakre fjorder, fjell og lange hvite strender. Som tidligere europeisk kulturhovedstad har Stavanger og nabobyen Sandnes også et imponerende utvalg av museer og kulturelle arrangementer.

Stavanger-regionen har mange naturskjønne attraksjoner, blant annet Lysefjorden, Sola-stranden og den verdensberømte Preikestolen. Sistnevnte ligger hele 604 meter over havet og er den mest besøkte attraksjonen i Rogaland fylke som Stavanger tilhører. Preikestolen har tidligere blitt kåret til den mest imponerende visningsplattformen i verden av Lonely planet.

Litt om Stavanger

Stavanger er en universitetsby og hjemsted for en rekke institusjoner for høyere utdanning og forskning. Dette gjenspeiles i byens urbane og livlige atmosfære, og i det varierte utvalg av butikker og restauranter. I 2008 ble Stavanger og Sandnes utpekt som europeisk kulturhovedstad, noe som er med til å vise at regionen og byen kan tilby et bredt spekter av kulturelle arrangementer og aktiviteter. Et av disse arrangementer er Gladmat Festivalen som vanligvis avholdes i slutten av juli. Her er det rik leilighet til å smake på en stor del av områdets lokale produkter, mat fra de mange restaurantene og lærer seg et triks eller to fra kjente kokker. Dette er en stor begivenhet som vanligvis tiltrekker rundt 250 000 besøkende hvert år og går over fire dager.

Stavanger sentrum er ganske kompakt, noe som gjør det enkelt å nå de fleste attraksjoner til fots. I den gamle delen av Stavanger kan du se noen av Europas best bevarte trehus, et eget område av byen bestående av mer enn 170 hvite trehus. På turen rundt kan du enkelt stoppe ved noen av byens mange museer, for eksempel Petroleumsmuseet, Stavanger Kunstmuseum og Norsk Hermetikk Museum.

Det er uendelige muligheter for en aktiv ferie i hele regionen. Vi kan nevne kanopadling, kajakkpadling, fiske, surfing, kiting, klatring, zip lining, rappelling, gå på ski, sykle, fotturer eller ekstremsport som basehopping og paragliding. Et av de beste stedene for surfing finner du langs strendene i Stavanger regionen og det avholdes blant annet store turneringer her.

Sverd i fjell

En av de mer spektakulære og ikke minst historiske attraksjonene i Stavanger er historien om slaget ved Hafrsfjord og monumentet Sverd i fjellet. Det var her Harald Hårfager samlet Norge til ett kongerike rundt år 872. Monumentet består av tre sverd som er satt ned i fjellet og disse symboliserer fred, enhet og frihet. Sverdene er laget etter ulike sverd som har blitt funnet rundt om i Norge. Selve historien stammer fra Harald Hårfager som har skrevet om slaget ved Hafrsfjorden i de gamle kongers saga. Dette slaget menes å ha vært det viktigste i historien og var avgjørende for at Norge ble samlet i ett land.

Hafrsjord er også et populært turområde hele året og her er det fine muligheter for å sykle eller gå tur langs bukta. Om sommeren er det mulig å bade ved Møllebukta og med sine store gressplener og strand er det et perfekt sted for hele familien.

Privacy Policy